Qionglai Museum of Art / REL ARCHITECTS

Qionglai Museum of Art / REL ARCHITECTS

An overview of the project.  Image © Arch-ExistThe concrete lattice windows, the combination of the virtual and the real, embellish the shape of the facade.  Image © Arch-Existthe black brick texture, the braided bamboo fence, the small black tiled roof continue the traditional elements of the ancient city.  Image © Arch-ExistIndoor showroom.  Image © Arch-Exist+ 29

© Arch-Exist
© Arch-Exist

Text description provided by the architects. Qionglai is part of Chengdu City, one of the four ancient cities of Bashu. In the development of more than 2,300 years, the site of the city has not changed, the culture has been transmitted, and it is endless. In recent years, Qionglai City has adopted a district development model, taking the Wenmai Lane revitalization project as a demonstration and vigorously implementing the urban renewal project. The superior pursuit of art. We are fortunate to build the first Qionglai Art Museum, Qionglai Art Museum in the city. Due to the unique shape of the roof, “Chongluan Courtyard” has become the “nickname” we gave to Qionglai Art Museum. The building can be “seen” through the heavy mountain range, and approaching the building, one can feel the long history when visitors approach the building. After entering the space, people could feel leisure, in addition to enhancing the sense of culture context.

An overview of the project.  Image © Arch-Exist
An overview of the project. Image © Arch-Exist
The concrete lattice windows, the combination of the virtual and the real, embellish the shape of the facade.  Image © Arch-Exist
The concrete lattice windows, the combination of the virtual and the real, embellish the shape of the facade. Image © Arch-Exist

We extracted the two-pitched roofs of local residential settlements, using overlapping and connecting relationships, and using the surrounding “mountains” for symmetrical folding, so that the different roofs overlap and connect directly, forming a “mountain” roof, the shape is in keeping with the texture of the inhabitants. Because the volume of the building is small, the volume between the roofs is equal, and no room is absolutely dominant, which makes the building more compact.

Perspective.  Image © Arch-Exist
Perspective. Image © Arch-Exist
Concept generation.  Image courtesy of REL ARCHITECTS
Concept generation. Image courtesy of REL ARCHITECTS
© Arch-Exist
© Arch-Exist

We continue to design with the path of “the continuation of the texture of streets and alleys, the reconstruction of the architectural style, and the reappearance of the prosperous scene of Linqiong”. First, using the traditional closed courtyard as an architectural prototype, the building block is raised to achieve air space on the first floor, and the courtyard is enlarged to solve the problem of small space and the difficulty of having a ladder of cozy courtyard. Meanwhile, the facade shape of traditional wooden doors of dwelling houses was introduced to form an openable and recloseable interface, which served as a transition between street advertisement and courtyard privacy and enriched the spatial hierarchy. Finally, the combined “Chongluan roof” was covered, hoping to create an artistic and cultural atmosphere of mountain urban dwellings.

Echoing nature, the heavy bamboo filters the light inside and warms up the project-like space.  Image © Arch-Exist
Echoing nature, the heavy bamboo filters the light inside and warms up the project-like space. Image © Arch-Exist

However, the construction technology is limited. In order to maintain the integrity of the building shape, the facade adopts a double-layer wall structure, and the roof adopts the shape of bent beams, which accounts for the heaviness of the wall and the stacking and undulation of the roof, while paying homage to the Aesthetic tradition of the structure of the old building.

Echoing nature, the heavy bamboo filters the light inside and warms up the project-like space.  Image © Arch-Exist
Echoing nature, the heavy bamboo filters the light inside and warms up the project-like space. Image © Arch-Exist

The appearance of the building uses modern materials and traditional elements to form a contrast between old and new, hoping to create an overlapping experience of time. On the first floor, opening bamboo wooden windows and doors in relation to the residential houses, forming a unified facade. The exterior walls of the two-storey building are mainly mixed with recycled blue bricks, a rational use of existing resources and the continuation of traditional elements. The three-sided architectural glass curtain wall faces Wenmai Lane and East-West Plaza, combined with the recessed water-brushed stone wall, concentrates the line of sight and enhances the commercial value. The neighboring buildings to the north and relatively close, with concrete lattice windows set up to combine virtual and solid to beautify the appearance shape.

Facade of the building.  Image © Arch-Exist
Facade of the building. Image © Arch-Exist

In the interior space, the courtyard is the core for organizing the functional units. The inner side of the first floor is for logistics auxiliary rooms, and the other critical parts and the second floor can be used as exhibition spaces for art museums, giving plenty of space for art to diverge.

the black brick texture, the braided bamboo fence, the small black tiled roof continue the traditional elements of the ancient city.  Image © Arch-Exist
the black brick texture, the braided bamboo fence, the small black tiled roof continue the traditional elements of the ancient city. Image © Arch-Exist
An overview of the project.  Image © Arch-Exist
An overview of the project. Image © Arch-Exist

The interior studio takes “mountain-shaped water” as the overall design concept, which echoes the architectural plan, and the interior space and exterior are unified to some extent. At the same time, more modern materials are used inside, and historical civilization and cultural imprints are exchanged in space, generating new chemical reactions.

Indoor showroom.  Image © Arch-Exist
Indoor showroom. Image © Arch-Exist

The completion of the Qionglai Art Museum has implanted new urban functions in Qionglai, serving as a medium of historical memory and a space for the dissemination of art and culture. We hope that Wenmai Lane can inherit and develop the beauty of traditional streets and alleys to some extent, and at the same time, it could guide and lead a better life for locals in the future, so that it is worth to demolish the historical and cultural blocks. Absorb spiritual nutrition from the outside world, stimulate inner cultural heritage, and slowly accumulate one’s own culture that blends ancient and modern.

Continue the context of streets and alleys.  Image © Arch-Exist
Continue the context of streets and alleys. Image © Arch-Exist

Comments are closed.